Ugly Truth

7:55 AM

I wish my teacher knew that I hate reading english novels, notes and slides. I wish my teacher knew that I hate learning subjects in english.
Even though I'm majoring in english and even though I put english course as the first choice back then in UPU. This is the ugly truth.


Tergerak hati nak buat status macamni lepas kelas SOHA dengan Sir Adli haritu. Dia tunjukkan satu video Tedtalk dan lepastu dia suruh tulis atas kertas tentang apa yang kita mahu Sir tahu. Aku masatu tengah mengantuk gila sebab video dia punya lah bosan tapi aku squeeze jugak otak aku supaya dapat jawapan nya.

Jadi aku tulis macamni,
I wish my teacher knew that I like to learn about Hadith but preferably in Malay not English, even though I'm majoring in English. I wish my teacher knew that I want to know how to check and find the hadith which is authentic.

Benda ni mengingatkan aku tentang masa dulu-dulu. Kenapa? Sebab kalau korang tengok dalam kertas tu seolah macam aku tak suka dengan bahasa inggeris, kan? Macam sad fact je bagi aku tapi macamtulah yang tengah terjadi weii. Aku takut. Dan sedih. Sangat.

Benda ni bawak aku menyorot kembali tentang kenapa aku pilih jalan ni. Kenapa aku pilih english at the first place? Apa yang buat aku passionate sangat pasal bahasa inggeris ni? Apa weii?

Maaf weii. Aku emosi sangat buat posts lately.

Lepas je aku buat post tu, terus ada orang buat post rentetan daripada post aku tu. Sebenarnya aku tak tahu la kan si pembuat pembuat posts tu tuju ke siapa. Aku tak kisah pun. The posts are quite public and suits to general. Tapi aku macam terasa. Itu jelah. Kat twitter pun sama :(

Aku kira benda ni sebagai petunjuk dari Tuhan supaya aku tak give up lagi. Seolah macam suruh aku untuk cari kembali 'sisi' aku tu. InshaAllah aku cuba. Takde yang lain, aku MESTI cuba jugak! Untuk kebaikan diri sendiri. Doakan saya :')

Untuk pengetahuan korang, aku memang tak suka baca novel english. Tak suka. Mungkin aku lebih faham sesuatu tu dengan cara visual. Contohnya kalau ade movie yang diadaptasi daripada novel english, I prefer movie rather than books. That's all.

I dislike reading english books maybe sebab vocabulary baru dia yang banyak kot. Aku ni dah la mudah teralih fokus. Kang tak pasal-pasal memang lambat la nak perhabis buku english tu. Tapi kalau buku motivasi yang bukan cerita, aku boleh baca. Aku lebih faham facts, evidences and motivation texts in english way more than stories. Weird? Nooo. Semua orang ada cara masing-masing kan?

Jadi masa hari Khamis nak balik rumah tu, aku singgah KL Sentral kejap. Lepastu aku ternampak satu kedai yang jual buku english dengan hanya RM10 sahaja. Semuaaaa buku RM 10 je weiii. Lokasi dia sebelah chatime tu. Banyak gila jenis buku kat situ. Tapi itulah. Sunyi je tempat dia. Macam tak ramai orang :')

Bila teringat balik pasal post-post orang tu, aku paksa jugak diri aku untuk beli satu buku ni. Nipis je. And yes! Bukan storybook. It is a motivation book. See?

Waktu ni aku kat LRT Ara Damansara

Dan yeah. Aku ada lagi kerja yang aku kena buat ni. Till then, bye!

Fara Fasihah,
Gonna love the english more.

You Might Also Like

0 ,185 komen

Follow Me On Facebook

Follow Me On Twitter

Popular Posts