How to value yourself?

6:26 AM



How to value ourselves?

I may not answer the question above. But I'm gonna to tell in this post about what I was thinking during in the bathroom this evening. 

Macam biasa, fikiran kau terawang-awang semasa sedang mandi. Takkan kau tak pernah?

Jadi semasa aku sedang giat membasuh dan membilas seluruh tubuh dengan air yang masyaAllah sejuk, aku terfikirkan satu benda.

Macamana kita nak hargai diri sendiri? 
Macamana kita nak sayang diri sendiri?
Macamana kita nak tahu potensi diri? 
Macamana? Macamana? Dan macamana?

What on earth can I do to value myself?

Kenapa kita selalu terikut-ikut orang? Kenapa kita tak nak percayakan diri sendiri?

Kenapa kita tak yakin dengan kebolehan diri sendiri? 

Kenapa kita lemah dan mudah fragile

Kenapa kita mudah down sebab apa yang orang cakap kat kita?

Yes, I do believe maybe some of us yang akan cakap, akan ada masa tertentu di mana kita akan berada di bawah dan di atas. Life is like a wheel. Anytime, you can be at the above and you could be in the lowest position in your life. Okay, I do have faith in it. 

Tapi, 

Macamana pulak hal dengan orang yang terlebih lebih merendah diri ni? Inferiority complex? How? 

They always have a thought that they don't belong in any groups or society. Because they have the greatest fear in themselves, saying that they can't.

Why? How to help them? 

And one more thing, I always believe that every one of us is unique and have a potential that can be used to give benefits to oneself and others. But how they find and treasure it? How?

Post ni memang penuh dengan persoalan. Dan maaf, aku memang takde jawapan untuk setiap persoalan. 

Sebab akhirnya aku tahu, everything starts from ourselves.

Siapa lagi nak tolong diri sendiri kalau bukan diri kita?

Siapa lagi yang boleh kawal kita kalau bukan diri sendiri? 

Siapa lagi yang mengawal hati dan perasaan takut ni kalau bukan diri sendiri?

Semuanya bermula dengan diri kita juga. Kita yang jalani hidup ini. Kita yang ada kuasa untuk mengawal emosi, minda dan perasaan kita. 

Kau buat hal kau, dan aku buat kerja aku. Kalau ada kita yang tersilap langkah, kita boleh menasihati dan bimbing. Sebab tu manusia-manusia ini diciptakan untuk saling melengkapi antara satu sama lain. 

Sama ada kita nak tolak atau terima, itukan menjadi pilihan dan hak kita?

Selalu ingat yang kau kena ikhlas kalau nak buat apa-apa pun. Jangan pernah ada agenda yang tak baik di setiap perbuatan kau tu. Benda tu boleh affect orang lain, keadaan semasa dan juga boleh affect diri kau sendiri. Somehow it can be very dangerous. 

Niat mesti betul dan ikhlas.
Pastikan target kau realistik. 
Misi dan visi kau kena betul-betul sesuai dengan jiwa kau.

Buat apa yang kau suka. Dan suka dengan benda yang kau buat. 

Kadang-kadang, dalam life ni, kau ada ups and downs. Dan itu sangat menuntut kau untuk mengorbankan beberapa perkara. Waktu inilah, mungkin kau terpaksa buat apa yang kau tak suka. And trust me it is okay. Come on, tell me what life is without failure?

Satu hal lagi yang perlu aku nyatakan di sini, 

Kalau ada nampak manusia lain yang sedang bahagia dan bergembira, kita sangatlah digalakkan untuk bergembira untuk mereka. Tak perlu terlalu cemburu, sebab manusia tersebut pun pernah mengalami kesukaran dan kesusahan sebelum mereka mencapai kebahagiaan tersebut. Rahsia mereka? Keep trying and trying until you succeed. Don't be intimidated by others. 

Aku harap kita semua kuat menghadapi tohmahan dan kata-kata nista orang semasa kita sedang menuju jalan kejayaan. 

Aku suka dengan kata-kata ringkas oleh seorang figura yang telah berjaya menjadi seorang jutawan, katanya, "Rahsia kejatuhan kita adalah kerana ingin memuaskan semua orang"

See? 

It is as if, she doesn't care what the heck people was going to say about her. She doesn't breath to please others. She has her own self. She has faith in herself. And that makes her strong and keep doing what she wants to do. 

Kunci dia? 

DIRI SENDIRI.

Come on people. Let's change ourselves, let's change our attitudes, let's change our mindset, let's change our behaviour to the better state. InshaAllah, May Allah guide you along the way. 

Selamat Malam.

Fara John, 
Yang masih cuba untuk kuatkan diri sendiri. 

Again, how to value yourself?


Padang



You Might Also Like

0 ,185 komen

Follow Me On Facebook

Follow Me On Twitter

Popular Posts