usrah senyuman ramadan.

12:35 AM

Hari selasa. 28th of June. We were having usrah senyuman ramadan, which is more like wakil pusat akan turun ke Universiti2 tertentu untuk ziarah saf qiyadah di kampus2 tersebut. And it's welcomed to everybody.

And UIA Petaling Jaya telah dipilih pada hari tersebut. Petang tu, macam biasa. Semua diberi peringatan agar bersiap sedia dgn usrah yg bakal diadakan pada malam tu lepas tarawikh.

Venue pun macam biasa. AX206B. Itu mmg tempat rasmi PKPIM la kat uia pj ni kan. Malam tu, aku dtg agak awal lepas siap berbuka dan solat maghrib. A few minutes later, orang makin ramai dtg and after azan isyak, we terus perform Isyak congregation.

After Isyak prayer, we keep moving on with Terawikh which is 8 rakaat and 3 rakaat of Witr. Alhamdulillah, everything went well during the solah.

Maka selepas itu, bermula lah sesi usrah senyuman ramadan yg dinanti nantikan. Asalnya Abg Fazril yg patut membentang, but he cannot make it. So, Bang Khair la yg conduct usrah malam tu. Ber MC kan Hakimi, si timbalan amir.

Semasa usrah tu, sikit demi sikit manusia yg masuk ke AX206B utk mendengar usrah bang khair. Alhamdulillah. Sambutan yg sgt menggalakkan bagi aku. Ramai seniors yang dtg, ramai kawan2 dari gombak yg dtg (tak lupe kepada Amir UIA Gombak dan Amir CFS Gombak), wakil pepias dan ramaaaaii lagi. Ade juga beberapa Gen13 yg dtg malam tu, yg aku baru sempat kenal.

Alhamdulillah, aku harap diorg bole dtg lagi utk masa hadapan :')



Terharu kut sbb ramai yg dtg yg memeriahkan lagi usrah kami malam tu, huhu. Terima kasih semuaa.

Now, nak cerita sikit la pasal intipati yg ade dlm usrah tu. Aku kira usrah kali ni oleh Abg Khair mmg berjaya sentuh hati aku dan menyedarkan. Walau sikit, tapi sgt bermakna yg aku bole jadikan sbgai pedoman hidup. InshaAllah.

"Sahabat sahabat dulu, jika mereka melalui ayat dalam Quran yang ade perkataan 'nikmat', mereka akan berhenti dan berdoa pada Tuhan agar menambahkan lagi nikmat buat mereka"

"Kalau kita rasa terwaikh tu wajib, kita akan letih. So, jadikanlah tarawikh tu penguat hubungan antara kita dengan Allah"

"Jgn tunggu masa lapang utk baca Alquran. Sebaliknya, lapangkan lah masa kamu utk baca Al Quran"

Dan banyak lagi.

Dan sesi seterusnya diteruskan dengan ta'aruf. HAHAHAHAHA. Spatutnya ta'aruf mule2 kan tapi dh terlajak. So, it's okay la. Macam biasa, elemen dlm ta'aruf terpaksa buat cliche punye sbb tak punya cukup masa.

Next, Iman ni ha, ada tanya soalan. Soalan tu biasa didengar tapi bagus juga kalau kita dapat kaji dgn lebih mendalam jawapan2 tersebut.

Seterusnya macam biasa, jabatan aku which is JMA, Faiz sebagai wakil ICED akan membincangkan tentang isu2 semasa yg berlaku di Malaysia ataupun di luar negara. Seperti, isu Brexit, vaksin, Maryam Lee, reshuffle, imam muda Ammar dan banyak lagi. Lepas dh dgr penerangan drpd Faiz, dia pun duk promote la dia punye team.

FYI, my department nak recruit sesiapa sahaja yg berminat utk sumbang idea atau tolong apa yg patut tntg isu semasa. Tak perlu tulis artikel pun. Tapi klau korg nak tulis, takde masalah. Kami hanya memerlukan idea kerana kami sgt kekurangan idea. Jadi, sesiapa yg berminat, bole la contact aku atau Faiz.

Siapa yg tgh baca ni(low possibility) klau korg nak, meh sini pm aku di talian 0139090922

Hehehe.. jangan memalu. Jangan segan and I dont treat harrassment, thank you ^_^

Okay enough. After that. Tiba la masa bergambar.



Time waktu nak balik tu, Pak Guard dh sampai Annex dah sbb nk kunci pagar. Aku, Saida, abg halmie, abg fahmi, aiman, sabihah dah sempat keluar dulu dah. Aku nyaris2 je nak kena kunci dgn pak guard tercinta ni ha.

Tak boleh nak buat apa2. Pak guard tu pun dgn marahnya mengunci pagar annex tu tanpa memikirkan kawan2 aku yg masih terperangkap dlm annex tu. Kesian weyyy.

Setelah cuba meminta secara baik supaya pak guard tu unlock kawan2 kitorg, eventually, kami tak berjaya pun pujuk dia. Sooo. Takde cara lain.

Budak budak ni mmg kena panjat pagar tu dan lompat ke tangga sebelah. Itu je option yang ade. Kau bole bayang tak betapa tragiknya kisah malam tu? Hahaha. Mule2, kasi rijal panjat dulu la lepastu baru hewi. Yg si Iman ni dh mule dah nangis2. Gayat agaknya. We just calmed her down and it didnt work. She just did it to pass the obstacles! :D

Dan akhirnya, kami pun pulang ke tempat masing2... Seniors dan kawan2 dari U lain pun dh balik... Terima kasih semua sbb datang. Please do come again.

Malam tu pun kenangan jugak. Sbb masing2 kena panjat pagar. Macam budak2 nak fly pun ade jugak. Hahaha. Takpe la. Tragic yet memorable experience. Tak leh lupe kut smpai skrg.

So, I guess we did have fun that night? Haha
And I guess smpai sini je post kalini. InshaAllah lepas ni ade post baru lagi. Do visit and read peeps!

Sekiaannnnn. :)


You Might Also Like

0 ,185 komen

Follow Me On Facebook

Follow Me On Twitter

Popular Posts