Program Ukhwah Mahabbah #Part2

3:30 AM

بسم الله الرحمن الرحيم

Pada keesokan harinya, kitorang main RobotFight! Errr. Agaknye lah. yang game nye tu ikat belon kat kaki dgn kawan kite pastu pijak belon group lain sambil mata ditutup (blindfolded).

Kata Elis, game tu utk ganti riadah yg tak dpt buat semalam. Hahaha.. Group aku kalah. Aku tak kisah sgt sbb yg penting kite semua had fun. Budak2 mestila monyok je kan sbb kalah. Haha..

Next game ialah Explorace. Heiii jujur la aku kata aku mmg tak kisah sebenarnye nk explorace. Tapi masalahnye baju yg aku pkai haritu, tulah baju last aku. Aduh. Silap aku la ni tak bawak baju lebih. Kang bawak baju lebih tak pkai pulak. 

Tempat explorace tu bukannye dlm rumah ank yatim tu tapi sekitar situ la. Haha. SEKITAR situ tu mksudnye tepi jalan raya besar, yang panas, banyak kereta lori lalu lalang. Haha ya Allah dugaan. 

Kdg2 rasa mcm buat explorace dekat highway. Hmm hmm

Checkpiont pertama dkat tmpt syahmi jaga. Baling sesuatu supaya semua tin yg disusun tu jatuh. Ade 15 trial je. Hani bnyk jatuhkan tin! Huhu thanks to her. 

Nah belanja satu gambar, Haha ini wakakakakakaka_Ken


Checkpoint kedua kitorg pergi tempat Faiz. Buat acapella weih. Lagu Frozen. Dia tak puas hati sbb kitorg punye tak sedap. Then, die bagi lagi try. Haha alhamdulillah dia terima acapella kitorg walaupun tak berapa nak sedap. Aku rasa aku punye suara yg mencacatkan. Haha ape2 jelahhh



Checkpoint ketiga, kira kacang weih. Elis yg jaga tempat tu. Kacang dah la kecik. Nak kira lagi mak aihh. Takpe, yang penting Elis kate kacang tu kurg 4100. So kite just kira random. Ckp la 4070. Haha diorg terima sbb dah nak dekat. Jwpnnye 4072. Bole la tu kannnn.







Checkpoint keempat, telefon rosak. Hah pernah dengar kan? Oyun dgn Saida jaga tempat nii. Oyun sibok duk perli aku kurus sbb lari pergi checkpoint tu checkpoint ni, Eh kuaja amoi ni. 





FYI, ni group Teleyy. Kitorg juara Selfie. Congratsss, hehe




Checkpoint kelima, incredible egg. Incredible sangat. Mcm nak sepak je. Haha yg ni lah aku ckp tu. Game ni die buat kat tepi jalan. Bnyk kereta lalu lalang. Mesti diorg pikir 'Eh budak2 ni kena denda dgn cikgu sbb tak siap homework agaknye' 

Haha ape2 jelah. Dlm game ni, kena bawak telur without holding it, dan mase tu ade abg2 faci yg jahat ni akan baling belon yang filled with water. Nasib baik ade Daus dgn Hazim yg protect kitorg. Kuaja abg Naim dgn Abg Syafiq. Allahu Akbar. Dah la panas2 terik mase tu dngan aku yg tak bawak baju extra nii, Ya Allah sabar je kan. Takpe lah nasib baik air bersih. Klau air longkang, aku saman sape buat game ni. 


Checkpoint keenam, Nadya yg jaga. Haha bagus betullah, ramai ajk explorace ni dari group Teley. haha main org dalam siaaaaa. Okay. Kena cari barang dan sambung smua barang tu sepanjang jalan kecik tu. Oh okay. Amik jela ape2 kan, tali rafia, ranting, jam! Haha alhamdulillah lulus. Next checkpoint!

Checkpoint ketujuh, tempat Dayang. Haha tengok tu. Main org dalam. Haa chill la uolls. Dayang pun one of us, Teleyy~ Dlm game ni pulak, kena jatuhkan botol menggunakan ape2 barang. Dan yg penting barang tu mesti diikat dgn 15 rubber band. We just had 3 trials. So here we go! 

Hah, finally Teleyy tak berjaya. Haha takpe lahh. 

Checkpoint kelapan, Dayah yg jaga. Ha okay, dlam game ni kite kena tiup tisu, mksudnye tak boleh pegang tisu lgsung dan bawa tisu tu smpai garisan penamat. 

Ha tgok gambar nii, tepi jalan kan. Panas terik mase tu. Scorching HOT!

Checkpoint kesembilan, dgn Sabihah oh yeahh. Saby buat soalan teka teki. Kite kena jawab dlm mse 6 minit. Haha alhamdulillah Teleyy jawab semua betul. Wahh tahniah2

Questions :
  1. What 'room' that has no windows and no doors?
  2. I can fly but I have no wings. I cry but I don't have eyes. What am I?
  3. How many months that have 28 days?
Answers : 
  1. Mushroom
  2. Cloud
  3. 12 months

Checkpoint kesepuluh! Yayyyyyyy finally!!!!!!! Last checkpoint! Kali ni dgn Zeehani. Haha okay. Org dalam jugak nii. Ya Allah. Okay ni lbih kurg same mcm telefon rosak. Zee bagi satu benda ni dan kitorg kena teka bnda tu. Zee bagi perkataan Kek Coklat. But we have to gayakan benda tu sampai la kawan2 kite mengerti. Huhu kelakar. Daus main ngelat siaaa. Eh bukan Daus je, kite semua pun sama. haha. 

Alhamdulillaah selesai sudah semua checkpoint! Teleyy hebat gile! Balik2 asrama je terus minum air sirap ais kan. Haha haus gile nak mati kau tahu...

Time for shower! Time to pray!

***************************************************

dah nak habis dah program nii. Faiz umunkan bahawa explorace dimenangi oleh Kumpulan Teleyyyyyyy! Ya Allah syukur alhamdulillah! 

Dapat hadiah, kitorg bagi je kat anak2 yatim kat sini. Kite semua dh matang, tak pyah la nak mkan jajan2 ni. 

Muke happy si faci kite nih, Hazim @ Jimbo

Maka bermulalah sesi selfie menyelfie budak2 ni semua. Sesi menangis2. Ya Allah bebudak ni sedih giler sbb kitorg dh nk balik dah. haha.. touching gile siaaa. 


Teletubbies @ Teleyy

Budak2 Ma'ahad Muar



So this is our story kat Rumah Ar Rayyan. Semoga kite jumpe lagii. InsyaAllah klau bukan di dunia, di Akhirat nanti insyaAllah. Di Syurga Nya insya Allah :)



You Might Also Like

0 ,185 komen

Follow Me On Facebook

Follow Me On Twitter

Popular Posts