Benda paling berat ialah AMANAH

10:53 PM


بسم الله الرحمن الرحيم

Back to the KNK, Ingatkan lah senang kerja ni, rupanye.. Ya Allah, berat tggungjawab ni. Serius, tak tipu. Kau perlu kan kekuatan fizikal dan mental jugak kekuatan rohani kau. Ade satu malam tu, perjumpaan dgn semua ajk knk, oh ok.. Secara tiba2 aku dilantik menjadi penolong knk, haha kelakar. Secara tiba2.. Dan Imad ketuanye. Masa tu tak taw nak ckp ape, terpikir jugak bole ke aku bkrjasama dgn diorg. Dlm mase yg same jugak, aku takut x dpt nak jalankan tggungjawab ni. Hmm, harap abg Daniel dgn Kak Lala bole guide kitorang. Diorg bagitaw akan ade satu mase nnti kite kena handle program sndri. Time tu aku rase macam wahhhhhh, benda baru lagi ni. Seronok, kem ni bnyk ajar kita utk khidupan yg akn dtg. Kau kena jadi kuat dan independent. Kem MHi ni kan bulan December. Klau bulan December maknanya, hujan pun turun. Hampir setiap hari. Baju yg kitorg sidai pun takde lah kering mane. Bnda lain yg terjadi adalah ramai akhawat yg sakit. Ikhwah sakit cume berape org je. So, bile ade org sakit, aku la person in charge kan? Sgt menyedihkan bila ade org sakit, depa x habaq kat aku pun. Mereka lebih senang kalau Kak Mimi, Nik, Sarah atau Idayu yg tolong jagakan diorg. Or even kawan2 mereka sndri. Kau sentap tak? Aku ni sape kat dlm kem tu? Jawatan aku ni mcm tak wujud. Ok husnudzon la. Mybe diorg tak taw lagi jawatan aku mase tu. Tambah sentap bila ‘Amirah’ iaitu Ma’alim tegur aku yg tak proaktif, tak bnyk bergerak, psal kebersihan and mcm2 lagi la. Aku OK je. Nasib baik dia tegur aku baik2. Tapi, still terasa la. Aku explain everything kat dia, tapi dia mcm nak push aku. Ok fine. Sentap dgn budak2 sakit dgn Ma’alim sekali. Aku ngadu kat Anis psal bnda ni, and Alhamdulillah dia bnyk bgi kata2 semangat. Thanks to Anis. Lepastu, aku dh cool sikit dah.



Tiba la satu hari, time tu Ikhwah gi solat jumaat. So, ahli Syura pun ajak buat meeting dgn akhawat. Tibe2, Sarah buat announcement psal kebersihan dan ampaian.. Ajk KNK pun tampil ke hadapan utk bgi ‘tazkirah’. So, aku pun memberanikan diri ckp2 psal kebersihan. Kak Lala ckp dgn diorg, ‘Ok, ni semua ajk knk. Kalau awak sakit ke ape, bagitaw je diorang. Kalau perlukan ape2 ubat dlm first aid tu, bagitaw diorg dlu’. Ok Alhamdulillah semua dh kenal. Hope korg semua bole bagi kerjasama. Lepastu, Ma’alim ckp Tahniah kat aku. Aku pun tersenyum. Hahaha.. Bermulalah episod aku dan anak2 buah yg lain sbagai ajk knk yg sah setelah mndapat pengiktirafan. Agak mencabar la sbb bile diorg sakit, kau kena amikkan makanan utk diorg. Klau diorg tak larat nak turun bawah amik wudhu’, kau kena amikkan wudhu’ diorg. Dari situlah aku belajar nak jaga org sakit. Huhu. Alhamdulillah, pengalaman baru. Frankly speaking, aku takde la reti mane nak jaga org sakit ni. Nasib baik ank2 buah aku yg lain agak Pro jugak la. Alhamdulillah. Supporting each other! ThankYou!




IBRAH : Klau ada tggungjwb, tolong laksanakan amanah dgn betul. Be proactive. Bnyk kan bertanye org lain tntg masalah yg diorg hadapi. Tak usah peduli dgn mereka yg cube menjatuhkan air muka kau. Husnudzon la dgn org. Mereka yg menegur kita, yang marah kita kerana mereka sayang. Mereka tidak mahu kita lalai dariNya. 

You Might Also Like

0 ,185 komen

Follow Me On Facebook

Follow Me On Twitter

Popular Posts