Pendeklamasian Sajak

5:28 PM

Assalamualaikum.

Aku nak buat post mase ambang kemerdekaan haritu.
hehe, walaupon dh lepas, tetap nak post jugak.

Haritu kat asrama, pihak asrama ade buat pertandingan deklamasi sajak antara dorm2..
Aspura lawan aspura.. aspuri lawan aspuri..
Kak Farrah dgn Kak ChiChah tnye aku whether nak masuk sajak kemeredekaan or tak. 
sajak ni peringkat asrama jek. 
Aku boleh je nk masuk, hehe.. nak sumbang ssuatu utk Dorm Hajar lah katekan. 
mule2, diorang pilih Salma utk msuk sajak.
Last2 minute, baru lah diorang pilih aku.
Nasib baik kak chichah carikan sajaknye. Korang buka buku teks bm form 5, ade nukilan drpd A Samad Said, ha, itulah sajak yg aku bace.. 

Fuhh, gabra gile mase tuu.
Nasib baik tak wajib hafal. huhu..
So, aku berlatih la deklamasi sajak ni..


ramai budak tolong aku, alhamdulillah. Thanks to all the Hajar's Crew :)
Korang terbaik, diorang bagi aku semangat, sokongan moral dan sbgainye.. hehe 


dan, malam itu pun TIBA !!!

huargh! peserta2 dri dorm lain sgt hebat okayy. Tpi, ade lah jugak yg tak berape nak okay. Em, biase lah tu, amatur. Aku pon amatur.. hik3.. neway, ade jugak tu yg buat gimik. daebak!

"dan sekarang tibalah masa Fara Fasihah Binti Mohd Yahya wakil dari Dorm Siti Hajar untuk mendeklamasikan sajak !"

*applause*

mse naik pentas tu, Ya Allah, perasaan aku mase tu hanye Tuhan yg tahu, 
dh naik tu, tetiba mikrofon mcm buat hal. Nasib baik ade Chiaq yg tlong betulkan mikrofon tu., Thanks Chiaq, senyuman kau buatku cair, haha - gurau -

okay, 1, 2, 3, mula! 

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh. Saya Fara Fasihah Binti Mohd Yahya wakil dari Dorm Siti Hajar ingin mendeklamasikan sajak yang bertajuk Pada Tanah Yang Indah.

Dalam mata yang bersih merayap cahaya jernih
aku sama menagih kemerdekaan kekasih,
dalam dada yang mesra tenang telaga cinta
aku janji setia membela tanah pusaka.
Kira ribut mendurja mengancam tanah yang indah
setapak tiada kurela untuk melutut kecewa,
biar peluru selaksa mendendam liar mangsanya
untuk kekasih pusaka hatiku tetap rela.
Dalam lari berlari berbaja kasih di hati
azam besi berumbi: melebur penjajah di bumi!
Dalam rindu berpadu, hitam dendam terpendam
aku terlalu merindu fajar cemerlang menjelang.
Hati ini seluruh kasihkan kekasih sepenuh
beri janji yang teguh hingga badanku luluh!

Antara peserta2 Aspura dan Aspuri...

Dlm bnyk2 gambar ni, aku yg pkai baju warne hijau. Cube lah cari kalau dapat :P

kini tiba lah mase pengumuman sape yg menang dan sape yg kalah..
mule2, dy pggil yg dpt saguhati...
aku taw aku tak menang.. so, aku tunggu nama aku dipanggil utk saguhati..

mengejutkan! nama aku takde dlm senarai saguhati! 
hebat sgt ke aku nk dpt top 3..?
Oh God! tak percaye ! tak percaya ! tak percaya ! tak percaya !
aku dapat nombor 3 ! ahhhhhhhhh ! 
apekah semua ini? haha, rase nak gelak tau mase tuu. tak percaya gile. haha, Fara Fasihah ni jakun lah! peringkat asrama je kot.. bukan nye antarabangse... :P
tpi, ape2 pon, alhamdulillah, dpt naikkan name dorm hajar. hihi... 
Congrats to all of us, neway, nak ucap tahniah kat Pa'an dan kak jaja.. aku taw korg hebat bila berbicara... keep it up guys.. :) 

okay, sekian saja coretan kali ini. Lain kali klau rjin , InsyaAllah aku akan menuliss... tata ~

~ Sekian Wassalam ~ 

You Might Also Like

0 ,185 komen

Follow Me On Facebook

Follow Me On Twitter

Popular Posts